Χαιρετισμός

Νύχτα Απρίλη, νέα σελήνη, ωραία νύχτα για εραστές και κλέφτες. Καλή αρχή, καληνύχτα σας.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

3 σε μια βάρκα, κεφάλαιο τελευταίο, μέρος α.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19

Οξφόρδη - Η άποψη του Μονμόρενσυ για τον Παράδεισο - Οι χάρες και τα πλεονεκτήματα της νοικιασμένης βάρκας - Το Καμάρι του Τάμεση - Ο καιρός αλλάζει - Δυο διαφορετικές όψεις του ποταμού - Ένα καθόλου χαρούμενο απόγευμα -  Λαχτάρα για το ανέφικτο - Μια χαρούμενη συζήτηση -  Ο Τζωρτζ μεγαλουργεί με το μπάντζο - Μια μελαγχολική μελωδία - Άλλη μία υγρή μέρα - Αναχώρηση - Ένα δείπνο και μια πρόποση.

Περάσαμε δυο πολύ ευχάριστες μέρες στην Οξφόρδη. Υπάρχουν πολλά σκυλιά στην πόλη της Οξφόρδης. Ο Μονμόρενσυ έστησε 11 καυγάδες την πρώτη μέρα και 14 τη δεύτερη και προφανώς νόμισε ότι είχε βρεθεί στον Παράδεισο.

Είναι πολύ συνηθισμένο, τα άτομα που είναι από τη φύση τους πολύ ασθενικά ή τόσο τεμπέλικα ώστε να μην μπορούν να απολαύσουν την κωπηλασία κόντρα στο ρεύμα να νοικιάζουν μια βάρκα στην Οξφόρδη και να κατεβαίνουν το ποτάμι. Για τους πιο δραστήριους, πάντως, το ανέβασμα του ποταμού είναι σίγουρα προτιμότερο. Δεν είναι ωραίο να πηγαίνει κανείς συνεχώς με το ρεύμα. Ανλείς περισσότερη ικανοποίηση ορθώνοντας τη ράχη του και παλεύοντας εναντίον του και καταφέρνοντας να προωθηθείς ερήμην του -τουλάχιστον έτσι νοιώθω όποτε κωπηλατούν ο Χάρις και ο Τζωρτζ κι εγώ είμαι στο τιμόνι.

Για εκείνου που σκέφτονται πάντως να ξεκινήσουν από την Οξφόρδη, θα τους συνιστούσα να πάρουν τη δική τους βάρκα - εκτός, βέβαια,  κι αν μπορείτε να πάρετε τη βάρκα κάποιου άλλου χωρίς να κινδυνεύετε να σας ανακαλύψουν. Οι βάρκες που προσφέρονται προς ενοικίαση στον Τάμεση πάνω από το Μάρλοου είναι πολύ καλές βάρκες. Δεν μπάζουν νερά και αν τις χειριστείς με προσοχή, σπάνια κομματιάζονται ή βυθίζονται. Έχουν θέσεις για να κάθεσαι και έχουν και όλα τα απαραίτητα - ή σχεδόν όλα- για να μπορείς να τραβάς κουπί και να τις κατευθύνεις.

Αλλά δεν είναι διακοσμητικές. Η βάρκα που νοικιάζεις στο ποτάμι πάνω από το Μάρλοου δεν είναι το είδος εκείνο της βάρκας που μπορείς να περιφέρεσαι μέσα της με ύφος περήφανο. Η νοικιασμένη βάρκα πολύ σύντομα θέτει τέρμα σε παρόμοιες ανοησίες των ενοίκων της. Αυτή είναι η κυριότερη - θα έλεγε κανείς η μόνη - οδηγία χρήσης. Ο άντρας στη νοικιασμένη βάρκα είναι ταπεινόφρων και διακριτικός. Του αρέσει να κάθεται στη σκιερή πλευρά των δέντρων και να κάνει τις περισσότερες διαδρομές  του νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δεν υπάρχουν πολλοί στο ποτάμι που θα τον δουν.

Όταν ο άντρας στη νοικιασμένη βάρκα βλέπει κάποιο γνωστό του, βγαίνει έξω στην όχθη και κρύβεται πίσω από ένα δέντρο.

Ήμουν σε μια παρέα που νοίκιασε μια βάρκα στον ποταμό κάποιο καλοκαίρι, για ταξίδι λίγων ημερών. Κανείς μας δεν είχε ξαναδεί προηγουμένως νοικιασμένη βάρκα' και ότνα την είδαμε δεν καταλάβαμε τι ήταν.

Είχαμε γράψει να μας κρατήσουν μια βάρκα - ένα διπλό σκiφ' και όταν εμφανιστήκαμε με τα μπαγκάζια μας και δώσαμε τα ονόματά μας, ο τύπος είπε:

"Α, ναι, είστε η παρέα που έγραψε για ένα διπλό σκιφ. Ωραία. Τζιμ, φέρε Το Καμάρι του Τάμεση.

Το αγόρι έφυγε και ξαναφάνηκε σε 5 λεπτά, παλεύοντας μ' ένα προκατακλυσμιαίο κομμάτι ξύλο, που έμοιαζε σαν να το είχαν ανασκάψει πρόσφατα από κάπου και μάλιστα πολύ απρόσεκτα, τόσο απρόσεκτα που είχε καταστραφεί χωρίς λόγο στη διάρκεια της διαδικασίας.

Η δική μου αίσθηση, μόλις πρωτοαντίκρυσα εκείνο το αντικείμενο, ήταν πως επρόκειτο για κάποιο ρωμαϊκό ερείπιο κάποιου είδους -ερείπιο τίνος δεν ήμουν βέβαιος, ίσως κάποιου φέρετρου.

Η περιοχή ψηλά στον Τάμεση είναι πλούσια σε ρωμαϊκά ερείπια και το συμπέρασμά μου μου φάνηκε πολύ λογικό. Αλλά ένας σοβαρός νεαρός της συντροφιάς, που ήταν και λίγο γεωλόγος, απέρριψε τη ρωμαϊκή μου θεωρία και είπε ότι, όπως μπορούσε να καταλάβει και το πιο συνηθισμένο μυαλό (κατηγορία στην οποία φαινόταν να λυπάται που δεν μπορούσε με καθαρή συνείδηση να κατατάξει το δικό μου), το πράγμα που είχε βρει το αγόρι ήταν το απολίθωμα κάποιας φάλαινας. Και μας υπέδειξε διάφορες αποδείξεις που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να είχε ζήσει την περίοδο πριν από τους παγετώνες.

Για να λύσουμε τη διαφωνία, φωνάξαμε το αγόρι. Του είπαμε να μη φοβηθεί, αλλά να μας πει την απλή αλήθεια: επρόκειτο για προϊστορικό απολίθωμα φάλαινας ή για πρώιμο ρωμαϊκό φέρετρο;

Το παιδί μας είπε πως ήταν Το Καμάρι του Τάμεση.

Στην αρχή θεωρήσαμε αυτή την απάντηση ως έξοχο ευφυολόγημα εκ μέρους του αγοριού και κάποιος του έδωσε δυο πένες για την ετοιμότητά του. Αλλά όταν το παρατράβηξε κατά τη γνώμη μας, επιμένοντας να συνεχίζει το καλαμπούρι, νευριάσαμε μαζί του.

"Έλα τώρα, αγόρι μου!" είπε ο καπετάνιος μας αυστηρά. "Άσε τις ανοησίες πια. Ξαναπήγαινε σπίτι τη μπανιέρα της μαμάς σου και φέρε μας μια βάρκα".

Τότε εκνευρίστηκε ο κατασκευαστής της βάρκας αυτοπροσώπως και μας διαβεβαίωσε στο λόγο της τιμής του ότι αυτό το πράγμα ήταν στ' αλήθεια βάρκα -για την ακρίβεια αυτή ήταν η βάρκα,  το "διπλό σκιφ" που είχε επιλεγεί για να μας κατεβάσει στο ποτάμι.

Διαμαρτυρηθήκαμε ΄έντονα. Είπαμε ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να την είχε βάψει και πισσάρει -να είχε κάνει κάτι, τέλος πάντων, για να ξεχωρίζει από ένα κομμάτι από ναυάγιο' αλλά εκείνος δεν της έβρισκε κανένα ψεγάδι.

Μέχρι που φάνηκε και να προσβάλλεται από τις παρατηρήσεις μας. Είπε ότι μας είχε διαλέξει την ομορφότερη βάρκα από όλη του τη συλλογή και πίστευε ότι θα δείχναμε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη.

Είπε ότι Το Καμάρι του Τάμεση χρησιμοποιούνταν έτσι όπως ήταν ακριβώς ( ή μάλλον έτσι όπως προσπαθούσε απεγνωσμένα να μη διαλυθεί) τα τελευταία 40 χρόνια, απ' όσο ήξερε, και κανείς δεν είχε διαμαρτυρηθεί προηγουμένως' και δεν έβλεπε το λόγο γιατί να είμαστε εμείς οι πρώτοι που διαμαρτυρόμασταν.

Δεν επιχειρηματολογήσαμε άλλο.

Στερεώσαμε την κατ' ευφημισμό αποκαλούμενη  βάρκα με μερικά κομμάτια σκοινί, πήραμε κάτι κομμάτια ταπετσαρίας και τα κολλήσαμε στα πιο φθαρμένα σημεία, είπαμε την προσευχή μας και επιβιβαστήκαμε.

Μας χρέωσαν 35 σελίνια για το νοίκι του ερειπίου για 6 ημέρες, ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε αγοράσει ολόκληρο για 4 σελίνια και 6 πένες σε οποιοδήποτε παζάρι παλιόξυλων στην όχθη.


4 σχόλια:

  1. Ερμητική κι ελλειπτική είσαι
    μα κι αν δεν καταλαβαίνω ακριβώς
    σου στέλνω μια Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ ποιός τα έχει γράψει αυτά;
    Η μήπως είναι πολλοί;
    Με μπερδεύεις....
    Φιλάκια πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ανάρτηση είναι ελλιπής. είναι η εισαγωγή από το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου "τρεις σε μια βάρκα".
    τόσα μπλογκ, τόσες αναρτήσεις γίνεται το κεφάλι καζάνι κι άντε να βγάλεις άκρη -κι εγώ μέσα.
    φιλάκια φιλενάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή